Op 13 juni 2024 was het wereldwijd Outdoor Office Day met als thema Ontmoeting en Verbinding. In het Haagse Bos vond je die dag een proeverij van alle verschillende manieren waarop je je werk mee naar buiten kunt nemen. Hier zie je wat er allemaal op het programma stond.

De eerste voorbereidingen startten in september al, toen de betrokkenen van vorig jaar samen kwamen en hun ideeën deelden voor dit jaar. In januari en februari werden die ideeën verder uitgewerkt in 1-op-1 wandelmeetings in het Haagse Bos. Opvallend daarbij was dat een aantal mensen vergelijkbare vernieuwende ideeën had. Daarmee waren de subgroepen in de voorbereidende bijeenkomst op 21 maart zo gemaakt. Binnen 1,5 uur werden de plannen concreet met een paar vervolgafspraken in kleiner verband.

Foto’s door Wilmar Dik

Het blijft indrukwekkend dat er in de aanloop naar Outdoor Office Day zo veel betrokkenheid was van alle partijen, omdat deze samenwerking voor alsnog niet ‘op papier staat’. Dat er een veelzijdig en verrijkend programma van de grond kwam is dus alles behalve vanzelfsprekend. Iedereen pakte een rol die goed aansloot op de eigen functie en organisatiedoelen. Bijvoorbeeld Michelle Verweij van Mindful Rijk verzorgde een bewustzijnswandeling, boswachter Mark Kras ging met de deelnemers in gesprek over de relatie tussen mens en bos en Jeanine Beeftink organiseerde een vitaal moment op de Koekamplaan. De werkgroep Maak werk van minder zitten ging met de deelnemers op zoek naar de ideale integrale aanpak voor meer beweging op de werkvloer en Werken in Beweging maakte een handige en mooie kaart. Waar op hun beurt Alles is Gezondheid, Anne-Marie Stoffer, Grenzeloos Samenwerken, Hannah Ahrend Podium en Rijksvastgoedbedrijf nieuwe routes toevoegden, zodat de Rivierenbuurt bekend terrein wordt of je je kunt laten inspireren met kunst en cultuur in het Haagse Bos.

Peter Akkerman nodigde zijn deelnemers tijdens een walkshop uit om na te denken over wat zij kunnen doen tijdens de nationale kilmaatweek en Forum Standaardisatie verzorgde lezingen voor meer bewustzijn van de maatschappelijke digitale afhankelijkheid. En de Plint zette haar deuren open en nam de rol als startpunt van wandelmeetings en professionele blind dates. De tijdelijk groene parkeerplaats met buitenbureau’s was een mooie trekpleister en ook het spel van Bespreek Het! en Stichting KlimaatGesprekken sprak tot de verbeelding.

Al deze programmaonderdelen werden verzorgd door de betrokken partijen, die voorafgaand bedachten hoe zij het evenement op Outdoor Office Day op een verrijkende manier konden benutten voor hun werk. Met de toevoeging van goede koffie, een paar werkplekken en het aanbod van wandelcoaches en een facilitator was het programma compleet. Tenminste, dat dachten we. Op de valreep meldde zich nog 2 bekende organisaties van het Haagse Bos, Buiten Borrelen en het Klimbos. En iemand nodigde twee conservatorium studenten uit voor een muzikale voordracht. Dit maakte de afsluiting onverwacht feestelijk waardoor iedereen nog lang kon nagenieten van een mooie dag.

Foto’s door Susanne van der Kleij

Omdat de financiering van het evenement ieder jaar een spannende zoektocht is willen we voor volgend jaar de samenwerking gaan vertalen naar een meerjarenplan. Hoe is nog de grote vraag, dus als jij daar een beeld bij hebt dan horen we het graag! En ook andere ideeën voor volgend jaar zijn heel welkom. Want deze editie was zo geslaagd dat we niet anders kunnen dan voortbouwen op de samenwerking die we samen hebben gerealiseerd.

Dit evenement in Den Haag ontstond in samenwerking met: