Teamgesprekstarters

In samenwerking met Netwerk Mediawijsheid en Alliantie Digitaal Samenleven ontwikkelt Digitaal in Balans gespreksstarters voor de Maand van de Digitale Fitheid. Deze gespreksstarters zijn bedoeld voor collega’s, om het goede gesprek te voeren over reactiviteit en bereikbaarheid tijdens en buiten werktijd. Want in dit gesprek ontstaat bewustwording. En vanuit die bewustwording werk je samen toe naar een waardevolle digitale organisatiecultuur.

Deze gespreksstarters kun je downloaden, aanpassen, printen en meenemen naar jouw team. Hieronder vind je een gebruiksaanwijzing. De gespreksstarters zijn nu in conceptversie en verbeteren we deze maand. Jouw inbreng is daarom van harte welkom in de reacties hieronder!

Speluitleg

De enige regel van dit spel: Je bent nooit verplicht om een vraag te beantwoorden. En je mag een vraag altijd doorgeven aan wie wil of terugleggen onderop de stapel en een nieuwe pakken. 

Voorbereiding:

Sorteer de stapels en leg ze gedekt op tafel. De speler die een kaart pakt is de beantwoorder. De rest mag één of twee keer doorvragen zodat de beantwoorder meer vertelt. Hoe je het spel precies speelt bepaal je samen. Hier volgen een paar mogelijke speelwijzen waar je als groep voor kunt kiezen:

* De basis speelwijze is: je pakt één voor één een kaart en geeft voor de groep antwoord op de vraag. De speler bepaalt of die de vraag beantwoordt, doorgeeft of omruilt. Nadat de vraag beantwoord is kunnen de andere spelers een paar keer doorvragen.

* Je kunt als spelleider een paar vragen voorsorteren en de groep uitnodigen om dezelfde vragen te beantwoorden, om te ontdekken waar je verschillend in staat. 

* Je vraagt iedereen om de antwoorden van één of meerdere vragen op te schijven en de antwoorden door te geven naar links. Een paar lezers vertellen plenair wat zij een opvallend antwoord vinden (afwijken of juist overeenkomstig) en waarom en de opschrijver reageert daarop.  

* Je pakt 1 vraag en iedereen schrijft een antwoord voor zichzelf op. Vervolgens vraag je een paar spelers wat zij denken dat de persoon links van hun op die vraag heeft beantwoord. Het verschilt per team en persoon of deze speelwijze als leuk wordt ervaren, dus vraag van te voren of iedereen deze variant wel ziet zitten. 

Of bedenk zelf een speelwijze.  

Tip: je kunt deze vragen ook mee op pad nemen naar buiten. Iedereen neemt in duo’s een vraag mee en gaat daarover in gesprek. Na 5-10 minuten pakt iedereen een nieuwe vraag en gaat in een nieuw duo verder in gesprek. Wanneer je een route hebt van ongeveer 30 minuten kun je zeker 3 vragen in 3 verschillende duo’s behandelen. Voordat je wisselt van duo/vraag kun je plenair om een terugkoppeling vragen. Benieuwd naar andere manieren van wandelwerkvormen? Ga naar www.weeting.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *