Medewerkers die voor hun werk veelal gebruik maken van een beeldscherm zitten doorgaans te veel en voelen zich in mindere mate verbonden met hun collega’s, omdat de meeste communicatie digitaal verloopt. Dit staat de kwaliteit van het werk en de gezondheid van de medewerkers in de weg. Omdat je zittend achter een scherm meer informatie opneemt dan je kunt verwerken zijn voldoende beweegmomenten de manier om informatie te blijven verwerken en opgebouwde stress doorlopende te reguleren. Want met beweging breng je nieuwe zuurstof naar je brein en start de verwerking van informatie vanuit je prefrontale cortex naar je geheugen. En, wanneer je langer afschakelt start uiteindelijk ook de omgekeerde gedachtestroom wat we kennen als ons creatieve brein.
Wanneer lang blijven zitten de norm of gewoonte is dan staat dat de waardevolle beweegmomenten in de weg. Door met elkaar die kwaliteit van werken te verbeteren kun je gezondere en productievere werkwijzen in de praktijk gaan testen, eigen maken en implementeren, op een manier die past bij jouw medewerkers en organisatie. Hoe je dat precies doet hangt af van de behoeften van medewerkers, de aard van het werk en de mogelijkheden van de organisatie.
Waar kun je uit kiezen?
De één wil een start maken met aandacht voor digitale balans en beweging op een werkdag. De ander doet al van alles en wil werken aan een integraal plan voor die stip aan de horizon. Hoe groot of klein je organisatie ook is, maatwerk is altijd de meest passende benadering. Om een goed beeld te krijgen bij wat er zoal mogelijk is staan hier alle mogelijkheden op een rij.
Interventies voor duurzame gedragsverandering
1-1 sessies voor meer digitale balans en beweging in jouw organisatie
Jij wilt een vitalere werkwijze introduceren in jouw organisatie en zoekt naar de beste benadering. Bijvoorbeeld met een andere kijk op de manier van werken, overleggen en pauzeren. Tijdens 1-1 sessies verkennen we samen welke benadering goed past bij jouw organisatie en organisatiecultuur. Zodat je met kleine veranderingen een grote beweging realiseert.
Workshops/ trainingen op maat (tot 25 personen per keer)
Met je hele team of afdeling ervaren hoe je een overleg buiten vormgeeft? Dat kan goed met een workshop waarbij je gaandeweg stilstaat bij het waarom en het hoe. Maar je kunt ook je eigen inhoud en doelstellingen meebrengen, dan zijn die overlegdoelen de inhoud en de buitenwerkvormen de vorm. Of laat je inspireren door eerder ontwikkelde workshops.
Train de trainer voor leidinggevenden, facilitators, projectleiders, secretarissen
De meest populaire wandelworkshop is teamoverleggen buiten faciliteren.Daarom is het tijd voor een train-de-trainer. Voor iedereen die wil leren hoe je zelf groepen buiten kunt faciliteren en mensen kunt leren om hun teamoverleg zelf buiten vorm te geven. Deze training is nog in ontwikkeling en wordt in de lente van 2025 gelanceerd.
Interventies in de werkomgeving
Routekaart van de buitenomgeving
Een wandelmeeting (weeting) start met een weetingroute. Weten waar je naartoe loopt en welke punten je onderweg tegenkomt helpt bij het structureren van je overleg. Met een route die een x-aantal minuten duurt weet je waar je aan toe bent en of die route past bij jouw overleg. En door de route te kennen hoef je je gesprek niet te verstoren met navigeren. Je gesprek verloopt daardoor vloeiend en dat maakt jouw overleg een succes.
Wanneer je je collega’s een routekaart vanaf jullie kantoor geeft, dan maak je de stap naar buiten een stuk kleiner. Ook omdat je op de kaart inzichtelijk maakt wat voor moois er buiten te vinden is. Je kunt een aantrekkelijke routekaart op maat laten maken door Werken in Beweging en door Nature Desks
Nudging met een integraal plan
Wil jij je collega’s uitnodigen tot gezond gedrag met kleine aanpassingen in de kantooromgeving? Dan denk je aan ‘nudging’. Zoals een kaart van de relevante buitenomgeving, de voetstapstickers van de lift naar de trap, de doorgetrokken lijnen die de looproute aangeven en een vergaderzaal zoals het Creative Lab van VNO-NCW. Of de digitale suggestie om je 1-op-1 overleg telefonisch of wandelend te plannen, zodat je achter je scherm vandaan en uit je (thuis)kantoor komt. In samenwerking met collega’s van facilitaire zaken, ICT vitaliteit en je directie kom je tot een creatievere benadering met een verrassende impact. Met een begeleide bijeenkomst werk je in één dagdeel integraal samen aan een plan voor passende interventies in de werkomgeving die gezonder werkgedrag uitlokken.
Uitleensysteem klein/groot
Op initiatief van het Rijksbrede programma Ruimte voor Opgaveteam ontwikkelden we in samenwerking een experiment genaamd Buiten Gewoon Werken. Hiermee toetsten we het effect van een uitnodigend object in de centrale hal van grote 5 kantoren. Met een groen/blauwe kaart van de omgeving, kennis over buiten werken en een uitleensysteem om buiten werken te faciliteren. De geleerde lessen vind je terug in de rapportage. In het kort leerden we: – een object trekt aandacht – communicatie is essentieel – workshops hebben meerwaarde – uitleenspullen zoals buitenkantoortassen spreken tot de verbeelding – een uitleensysteem kan niet onbeheerd Een vervolg op dit object is de verkleinde versie, genaamd de Groene Loper.
Interventies in werkwijze
Incidenteel anders werken
De Vitaliteitsweek, de Week van het Werkgeluk, Outdoor Office Day, de Wandel-tijdens-je-Werkdag enzovoort zijn allemaal mooie haakjes voor bewustwording van gezondere manieren van werken. Door met jouw team, afdeling of organisatie mee te doen plant je een zaadje bij de medewerkers en schep je wat ruimte voor andere manieren van werken. Een mooi vertrekpunt voor het begin een andere werkwijze. Uiteraard is zo een incidentele interventie niet te vertalen naar structurele gedragsverandering. Dat vraagt om een van de andere benaderingen.
Structureel anders werken
Wil jij met je team samen ruimte scheppen voor gezondere manieren van werken en overleggen? Dan kan me teamgesprekken die toewerken naar werkafspraken. Zo krijg je samen in een korte tijd zicht op de behoeftes binnen jouw team en doe je kennis op van wat je zoal kunt doen.
Uiteindelijk maak je samen inzichtelijk welke interventies aanspreken en waar de meeste collega’s warm voor lopen. Met een top 3 kun je op korte termijn de eerste interventies gaan testen en eigen maken.
Vervolgens beslis je wat je binnen jouw rol (medewerker, beleid, leidinggevende, HR, facilitair, ICT, arbo, enzovoort) kunt beïnvloeden. En hoe je dat graag wilt doen. In een pilot toets je het plan en evalueer je.