Organiseer jouw bijeenkomst bij het Hertenhuisje
’t Hertenhuisje van Backershagen
‘t Hertenhuisje op Landgoed Backershagen in Wassenaar kent een rijke geschiedenis. In ca 1730 kregen Cornelis Backer en Maria van der Haagen, de naamgevers van het landgoed, de gronden door vererving in bezit. Wat Cornelis en Maria destijds aantroffen was een boerderij met forse weilanden; een totaal ander beeld dan het huidige landgoed.
Het was Cornelis Backer, een Amsterdamse regent, die aan zijn Maria voorstelde om op hun verworven land een heuvel op te werpen en hierop een theekoepel te bouwen met een uitzicht en vergezicht alsof het een ‘Chinees berglandschap’ betreft. In die tijd waren de zogenaamde ‘Chinoiserieën’ in Europa in de mode; denk dan aan bijvoorbeeld Chinese lakkasten, waaiers etc. In het aangelegde landschap woonde destijds ook een ‘herten kolonie’ waar een stenen huisje voor is gebouwd om het voer voor de herten te kunnen opslaan: ‘t Hertenhuisje.
Teamsessies
Wil jij met je team bijeenkomen bij het Hertenhuisje? Dan kan! Maar het Hertenhuisje is meer dan een buiten-vergaderlocatie. De initiatiefnemers nodigen je uit om de omgeving echt te benutten voor de uitkomsten van jullie bijeenkomst.
Samen kijken we naar de opzet en gewenste uitkomsten van jullie bijeenkomst. En zo komen we tot een verrijkende invulling van het programma. Met wandelwerkvormen verplaatsen we ons over het landgoed, waarna je op inspirerende locaties in de omgeving samen verder werkt aan de vraagstukken.
Waarom deze werkwijze?
Op deze manier integreer je beweging, stroomt je creativiteit en benut je de bijzondere omgeving als bron van inspiratie. Met name complexe vraagstukken zijn erg gebaat bij deze benadering.
Verdere geschiedenis
Zo’n honderd jaar later kwam Backershagen, evenals een achttal naastgelegen landgoederen in bezit van Prins Frederik en Prinses Louise van Pruisen. Deze koninklijke familie liet een ‘umfassungsweg’ aanleggen om van de verschillende gebieden èèn groot landgoed te maken en ‘t Hertenhuisje werd verbouwd tot speelhuisje voor hun dochter Prinses Marie.
Het zijn deze creatieve ideeën van mijnheer en mevrouw Backer van der Haagen en Prins Frederik en Prinses Louise van Pruisen geweest, bijgestaan door de bekende landschapsarchitecten vader en zoon Zocher en later de Duitse (landschaps) architecten Eduard Pezold en Hermann Wentzel, die er voor gezorgd hebben dat we tot op de dag van vandaag, ook voor Nederlandse begrippen, in en om een zeer bijzonder stuk aangelegde natuur mogen wonen.
Niet alleen het heuvelachtige landschap dat kenmerkend is voor het gebied tussen ‘t Hertenhuisje en het Menkenlaantje bij Rust & Vreugd en met de hand gegraven is maar ook bijvoorbeeld de mosheuvels met daarin een schelpengrot als folie zijn zeer bijzonder wat we ons heden ten dage soms niet goed meer realiseren.
Verwondering
Landgoederen in hun algemeenheid en Backershagen in het bijzonder waren in het verleden vaak de plekken van samenkomst van wetenschappers, musici, kunstenaars, schrijvers en vanzelfsprekend ook de bewoners waarin ‘verwondering’ een vorm van onderlinge zingeving was. Heden ten dage is het eigendom van landgoederen veelal geïnstitutionaliseerd, wordt het beheer meer of minder goed uitgevoerd maar is het aspect van deze ‘verwonderingen’ een stille dood gestorven.
Het zijn dit soort historische aspecten van verwondering waarmee ‘t Hertenhuisje en Landgoed Backershagen, met een ruime traditie op dit onderwerp, in een hedendaagse vorm wil proberen te herladen met passende werk, natuur, kunst en cultuur projecten.
De huidige bewoner van het Hertenhuisje verkende daarom de mogelijke samenwerking met het Buitenkantoor. In de zomer van 2023 werd een eerste groep collega’s verwelkomd, rondgeleid en gefaciliteerd voor een inspirerende bijeenkomst. De groep verwonderde zich over de omgeving en vertaalde metaforen naar de eigen werk-werkwerkelijkheid.
Een idyllische plek om een verwonderende wandeling te starten op het landgoed Backershagen. De tuin van het Hertenhuisje gaf ons als begeleiders van Gezond Natuur Wandelen de gelegenheid om in een prachtige tuin gezellig samen te zitten. De smakelijke catering en een groot gedeelte van de organisatie was prima verzorgd door Iris. Zij stelde ons tijdens de historische wandeling onder leiding van Menno prachtige vragen over de verwondering van de natuur.
Het was voor iedereen een bijzonder warme waardevolle middag vol met verrassende weetjes en zelfinzichten.