Foto: Eva Rietbergen
Voorbeelden van Workshops
Op maat is van alles mogelijk zolang de vraag betrekking heeft tot digitaal welzijn. De volgende voorbeelden geven een indruk van wat er zoal mogelijk is, binnen of buiten. De buitenlucht geeft een extra dimensie aan een workshop en stimuleert de creativiteit en het oplossend vermogen. Daarbij geeft buiten de ruimte voor actieve werkvormen, zoals een weeting (wandelend overleg) of een volledige walkshop (wandelende workshop). Meer weten? Neem direct contact op of plan zelf een afspraak.
Workshop Digitale Organisatiecultuur
Wanneer je onderdeel bent van een cultuur dan pas je je aan die cultuur aan. Dat is handig voor jezelf en voor je omgeving. Dit aanpassingsvermogen stelt ons in staat om samen te werken en helpt ons aan waardering. En dat levert veel op. Echter, ons aanpassingsvermogen zorgt er ook voor dat we dingen doen, omdat anderen dat ook doen. Ook wanneer het niet goed voor ons is. In deze workshop gaan we op zoek naar een gezondere organisatiecultuur. We verkennen welke digitale gewoonten ons vooruit helpen en wat ons tegenwerkt. Met bewustwording zien we beperkende gewoonten die dagelijks onopgemerkt de norm bepalen.
Workshop Bereikbaarheidsbeleid ontwerpen
In vrijwel elke organisatiecultuur vind je digitale gewoonten waar mensen last van hebben. Denk aan onnodig CC’en, werkberichten in privétijd, bereikbaar zijn op de vrije dag of zelfs in de vakantie. De meerderheid van de medewerkers heeft behoefte aan meer digitale balans. En ook de medewerkers die niet zoeken naar deze balans hebben baat bij een bereikbaarheidsbeleid. Met duidelijkheid over wat we van elkaar willen en mogen verwachten ontstaat harmonie. Zo ontstaat een gedeelde norm waarbinnen medewerkers aangemoedigd worden om elkaars privétijd of concentratietijd te respecteren. Belangrijk, want met unitasken i.p.v. multitasken en met afschakelen in privétijd laad je op en zo blijf je gezond. In deze workshop kom je met jouw team tot passende afspraken voor jullie werkcontext.
Workshop Creativiteit Opwekken
Iedereen heeft een creatief brein. Het aanboren van onze creativiteit gaat bij sommigen vanzelf. Bij de meesten vraagt het om wat randvoorwaarden. Dat stress funest is voor ons creatieve brein is wel bekend. Wat minder bekend is is hoe je creativiteit opwekt. In deze workshop ervaren we hoe je met digitale balans je creativiteit opwekt en welke randvoorwaarden je kunt scheppen in jouw werk.
Workshop Werken met afleiding
Concentratie is een schaarse vaardigheid en afleiding doet afbreuk aan ons concentratievermogen, maar gelukkig kunnen we ons concentratievermogen trainen. Incidentele afleiding kunnen we niet beïnvloeden en schaadt gelukkig ons concentratievermogen op de lange termijn ook niet. Het is de structurele afleiding die ons concentratievermogen afbreekt. Want structurele afleiding zorgt er voor dat wij onbewust rekening houden met inkomende afleiding. Daarom checken we onze toestellen ook zonder inkomende notificatie. En daarom denken we soms ook onterecht dat we ons toestel horen of voelen trillen. Deze vorm van afleiding kunnen we afleren met een paar simpele veranderingen. De workshop staan in het teken van die veranderingen.
Workshop Omgaan met afleiding op kantoor
De ruimte op kantoor is beperkt en het aantal videobellende collega’s is sinds corona drastisch toegenomen. Geen wonder dat sommige collega’s liever thuis werken of vermoeider zijn na een kantoordag. In de meeste kantoorruimtes zijn er geen duidelijke gedragsregels, mede omdat er onvoldoende belcabines of concentratieplekken zijn. Wanneer er ook geen onbesproken regels zijn dan wordt het steeds lastiger om een fijne werkplek te vinden op kantoor. Tijdens deze workshop ga je met elkaar in gesprek over wat wenselijk is en hoe je samen een kantooromgeving kunt scheppen die voor iedereen werkbaar is.
Workshop Gezond (thuis)werken
Hoe zorg je thuis voor je lichaamshouding, voldoende beweging en regelmatig pauze van je scherm? Er zijn veel tips te vinden en de meeste tips gaan over pauzemomentjes. In deze workshop leer je hoe je ook tijdens het werk voor jezelf kunt zorgen. Met bijvoorbeeld het organiseren van weetings (wandelende overleggen = walking meetings) in plaatst van videobellend overleggen. Of met simpele lichaamsoefeningen die je ongemerkt kunt doen terwijl je achter de computer zit of staat. Want dat zitten schadelijk is weten we wel, maar hoe je zittend werk in beweging kunt brengen is vaak nog weinig bekend.