Op 13 juni 2024 was het wereldwijd Outdoor Office Day met als thema Ontmoeting en Verbinding. In het Haagse Bos vond je die dag een proeverij van alle verschillende manieren waarop je je werk mee naar buiten kunt nemen. Samen of alleen en op afwisselende werkwijzen.

Het evenement was gratis en voor iedereen toegankelijk. We faciliteerden een inspirerend programma met wandelworkshops en ontmoetingen. En ook een paar werkplekken, maar vooral een hoop bewegelijke bijeenkomsten in de vorm van wandelmeetings.

De uitnodiging voor het evenement deelden we enerzijds met leidinggevenden, voorlopers en ambassadeurs van buiten werken. En anderzijds met iedereen die werkt in de buurt van het Haagse Bos.


Wat kon je sowieso doen?

Plan een wandelmeeting

Startpunt: verschillend

Kies je eigen route of haal de speciale routekaart op bij de Plint of de Bankenkring in het bos en doorloop één van de routes samen of alleen. Je kunt kiezen uit: weetingroutes, een route door de rivierenbuurt en een inspiratieroute met vragen en opdrachten onderweg.

De Plint vind je aan de Zwarte Weg 54 – de ingang zit naast de fietsenstalling van de JuBi-torens. En de Bankenkring vind je in het Haagse Bos, kort na de ingang.
Loop de inspiratieroute

Startpunt: de Plint of Bankenkring

Doorloop deze inspiratieroute die je op 13 juni de hele dag kunt ophalen bij de Plint of bij de Bankenkring in het Haagse Bos. We dagen je uit in verbinding te komen met jezelf en met de natuur waarbij de dimensie van cultuur op verschillende manieren is betrokken. In de vorm van opdrachten en voordrachten op audio over literatuur, filosofie, reflectie en meditatie. Kijk door een andere bril naar het bos en de uitdagingen waar je in je werk of privé mee te maken hebt.
De route duurt 30 tot 50 minuten en is speciaal gemaakt voor 13 juni.
Koffie in het bos

De hele dag | Bankenkring

Een buitenkantoor kan niet bestaan zonder koffie. Vorig jaar was de koffiekar van Coffee on Wheels een druk bezochte attractie. Dus ook dit jaar verzorgen Mark en Kim de koffie weer. Je kunt je eigen beker meenemen of een beker lenen en weer terugbrengen. Want Outdoor Office Day is zo goed als afvalvrij, zodat we onze voetafdruk zo klein mogelijk houden en er geen zwerfafval in het Haagse Bos terecht komt. Wil je lunchen? Reserveer dan zelf bij Paviljoen Malieveld.
Leen een buitenbureau

De hele dag | Walther Boerweide

De buitenkantoortassen bieden 2 soorten buitenbureau’s. Één voor aan een boom, genaamd de boomklever, en de bosruiter van de foto. Op 13 juni kun je in het Haagse Bos bij de Walther Boerweide een buitenkantoortas lenen om op een plek naar keuze aan het werk te gaan. Het buitenbureau heeft ook een whiteboard voor het uitwerken of uitdenken van ideeën, samen of alleen.
Reserveren is niet nodig.


Wat stond er op het programma op 13 juni?

Faciliteer jouw teamoverleg in de buitenlucht

vanaf 8.30 uur | Bankenkring

Zelfstand of met begeleiding

Je kunt jouw overleg op elke dag mee naar buiten nemen, en op 13 juni natuurlijk helemaal. In het Haagse Bos vind je die dag een aantal extra faciliteiten. En we kunnen vooraf met je meedenken over je route, je werkwijze en eventueel ook zitgelegenheid.
Neem contact op met Iris voor hulp bij het vormgeven van je programma en de beschikbaarheid van de faciliteiten.
Ga op professionele blind date met ….

ieder uur | startpunt: de Plint

met een onbekende

Een diepgaand gesprek met een onbekende ander, dát verrijkt je blik op je werk of zelfs het leven. Bij het startpunt, de Plint, krijg je een route mee en als je wilt ook een startvraag.

Het weetingpoint voor deze blind date is bij de Plint (Zwarte Weg 54 – de ingang zit naast de fietsenstalling van de JuBi-torens).
Coachingsgesprek en spiegelwandeling

Startpunt: Bankenkring

met Anne-Marie Stoffer van Stoffer Coaching

De natuur als spiegel gebruiken? Anne-Marie laat je zien hoe je dat kunt doen tijdens een coaching gesprek. In een 1-op-1 gesprek vraagt Anne-Marie jou welk vraagstuk je mee op pad wil nemen. En gaandeweg diepen jullie dat uit. Want met goede vragen kom je al snel dicht bij jouw eigen antwoorden.
Coachingsgesprek intuïtie versterken

wisselende tijden | Startpunt: Bankenkring

met Kirsten van den Berg van Podium voor je Hart

‘The intuitive mind is a sacred gift. The rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and forgot the gift.’ – zei Albert Einstein. Hoe kan je jouw slimme onderbewuste, je intuïtie, inzetten in je dagelijks leven en werk? In een 1-op-1 gesprek neemt Kirsten je mee in de natuur om je heen en in die van jezelf. Sta open voor het vinden van verrassende antwoorden op jouw vraagstuk.


Aandacht-experiment en wandelworkshop

9.30-10.45 uur | Startpunt: Bankenkring

met Michelle Verheij van Mindful Rijk.

Michelle neemt jou mee door het Haagse Bos voor een aandacht-experiment. Gaandeweg speel je met verschillende manieren van aandacht besteden: aan de natuur om je heen, jezelf, en je gesprekspartner(s). En je gaat met elkaar in gesprek over de thema’s aandacht, aandacht verdelen en afschakelen. Na afloop van deze avontuurlijke ervaringswandeling kun je bewuster kiezen met welke aandacht jij de natuur in gaat.
Ga in gesprek over samenleven met de natuur

11.00-12.15 uur | Ingang Haagse Bos

een wandelmeeting onder leiding van de boswachter

Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het Haagse Bos. Voor alle natuur en de paden. De gezondheid van de bomen, het welbevinden van de dieren en het gedrag van de bezoekers houdt de medewerkers van Staatsbosbeheer dagelijks bezig. Met menig interventie als gevolg. Maar zou je de natuur ook haar gang kunnen laten gaan? Daar ga je als deelnemer als wandelend over in gesprek, onder leiding van boswachter Mark Kras.
Speel een spel en doorleef duurzame dilemma’s

Tussen 12.00 en 14.00 uur | De Plint

met Stichting Klimaatgesprek en Bespreek het!

Wil je duurzaamheid meer onderdeel van je werk laten zijn en ook anderen inspireren, maar weet je niet hoe? Kom langs bij de Plint (zwarteweg 54) en bereid je voor op klimaatambassadeurschap in jouw eigen werk. Maak kennis met het persoonlijk ontwikkeltraject ‘Bespreek het!’  én met de spellen van Stichting Klimaatgesprek. Met het klimaatimpactspel krijg je inzicht in CO2-uitstoot van diverse acties en levensstijlen. Met het voedselspel ontdek je hoe de voedselketen werkt en de meest impactvolle processen.
Lezing: digitale afhankelijkheid ontleed

12.15-13.15 uur | Walther Boerweide

met Mariette van Huijstee van het Rathenau Instituut

Dat multinationale platformbedrijven – ook wel Big Tech – een grote invloed op onze samenleving hebben, zullen weinigen ontkennen. Onze afhankelijkheid van de diensten van big tech overstijgt inmiddels het individuele niveau, en betreft hele publieke domeinen als het onderwijs, de media en zelfs onze overheidsadministratie. Mariëtte van Huijstee neemt ons in deze lezing mee in de meest recente inzichten van het Rathenau Instituut over digitale afhankelijkheid.
Walkshop: Natuurrechten & Klimaat

13.00-14.15 uur | Ingang Haagse Bos

met Peter Akkerman – projectleider van de nationale kilmaatweek (11-16 november)

Ga met Peter Akkerman op pad in het Haagse Bos en leer over de geschiedenis van het Haagse bos, haar ecosystemen en de rechten van de natuur. Tijdens de wandeling is er ook ruimte om het gesprek te voeren over de uitdagingen rond klimaat, milieu en biodiversiteit. Een mooi opstapje naar de Nationale Klimaatweek in november.
Mindfulness in de buitenlucht

14.00-15.00 uur | Koekamp

met Jeanine Beeftink – vitaal begeleider bij Rijksvastgoedbedrijf

Een buitenactiviteit doen is al heel fijn voor je zintuigen en om letterlijk even te aarden. We gaan tijdens dit uur een stapje verder in het creëren van rust, ruimte en focus in je hoofd. Want het is voor veel mensen een uitdaging om in het hier en nu te zijn, zonder afleidende gedachten over het verleden of de toekomst. We gaan met een lichaamsscan, (loop)meditatie en ademhalingsoefening onze aandacht “trainen”. Na dit uurtje ben je rustiger, evenwichtiger en meer gefocust. Kom het zelf ervaren!
Ontwerp jouw bewegelijke werkdag

14.30-15.30 uur | Walther Boerweide

met de werkgroep Maak werk van minder zitten van de Beweegalliantie

Een werkdag met voldoende beweegmomenten, kan dat met een zittend beroep? Dat te veel zitten schadelijk is weten we wel, maar hoe breng je dan voldoende beweging in je werk? De werkgroep Maak werk van minder zitten neemt jou mee in hun visie en praktische insteek. Tijdens deze sessie maak je kennis met wat een werkdag bewegelijk genoeg maakt en hoe je dat kunt inbouwen in jouw werkdag, thuis of op kantoor.
AI, voorbij de hype & digitale balans

15.45-16.45 uur | Walther Boerweide

met Aaron Mirck, auteur van AI, voorbij de hype. #1 op managementboek.nl

De één zegt dat AI het einde van de mensheid betekent, de ander zegt dat je straks niet meer zonder kan. Maar hoe zit het nou echt met AI? En wat is de impact van AI op de mensheid en de wereld? Kom naar de lezing van Aaron Mirck en oordeel zelf. Aansluitend op de lezing neemt Iris Visser je mee in de praktische weg naar meer digitale balans op je werkdag, met een kijkje in de manieren waarop je werk mee naar buiten kunt nemen.