Een sfeerimpressie van het Buitenkantoor

24-6-2020 – Scheveningen

Onder het mom van digitaal bewustzijn deed ik gisteren, tijdens Outdoor Office Day, geen live en snel verslag van het Buitenkantoor. Ik was er wel aan begonnen rond de middag, maar dit werd een moetje tussen de bedrijven door. Dit loslaten hielp mij om er met volledige aandacht te zijn voor de deelnemers en te genieten van de dag zoals deze liep. En dit geeft mij vandaag de kans om geen live maar wel een levendig verslag te doen van een dag in het Buitenkantoor.

Gisteren hebben 4 deelnemers de werksetjes getest in het Rosarium van het Westbroekpark. In dit Rosarium wordt op dinsdagochtend een wekelijkse yogales gegeven. Heel veel mag niet in het Rosarium, zoals recreëren. Het was daarom de vraag of wij een buitenkantoor konden opzetten. Omdat de werksets bestaan uit een yogamat met daarop een meditatiekruk en een verhoogde laptoptafel, was het niet heel anders dan de yogales. Toch vroeg ik een evenementenvergunning aan bij gemeente Den Haag en werd ik met een positieve reactie opgebeld. Ik moest het nog wel even navragen wij de beheerders van het Rosarium, omdat de regels daar zo anders zijn dan in de rest van het Westbroekpark.

Het Rosarium, vertelde een voorbijganger, is het grootste Rosarium van Europa. Ben je er nog nooit geweest? Het is echt een bezoek waard. Het is ontzettend groen en kleurrijk vol met bloemen. Bovenal wordt het heel goed onderhouden.

De tuinman kwam ik ´s ochtends vroeg op zijn grasmaaier tegen. Omdat hij voor mij oogt als een beheerder heb ik hem om toestemming gevraagd om het Buitenkantoor onder de beoogde boom te installeren. Ik opende het gesprek met de welgemeende opmerking: ´wat een prachtbaan heeft u´. Hij genoot inderdaad van zijn werk, juichte het Buitenkantoor toe en reed mij voorbij om 8 rondjes te maaien onder de boom van bestemming. Dat was een heerlijk warm welkom, want ik vroeg mij nog af hoe ik dit ging afstemmen met de beheerders.

De eerste deelnemer meldde zich al om 10 uur en bleef tot 13 uur. Zij installeerde zich naast mij onder de boom, waar ik de setjes opbouwde. Om de 20 minuten kwam een ander nieuwsgierig wandelend gezelschap voorbij. Zij toonden interesse in wat wij daar deden en hiermee werd het concept van het Buitenkantoor en de Outdoor Office Day bekender. Mijn inziens waren deze praatjes een afleiding voor de eerste deelnemer, maar dit bleek voor haar niet zo te zijn. De tweede deelnemer koos een werkplekje wat verder afgelegen, ook op een schaduwrijke plek. De derde deelnemer nam na 13 uur plaats op de plek van de eerste, ook zij vond de gesprekjes en bedrijvigheid juist wel fijn op de achtergrond. De vierde deelnemer koos voor een zonnige plek met een laptopzonnescherm, kijken naar bloemen en struiken.

Bij aankomst gaf ik de deelnemer een werkset. Een verhoogde laptoptafel op maat, een meditatiekrukje, een yogamat en eventueel een kussen voor onder de knieën en wreven. In deze werkhouding plaats je je gewicht namelijk voor een deel op de knieën, maar dit werkte voor de meeste deelnemers prima zonder kussens. Verder gaf ik ook een werkplanner. Hiermee nodigde ik de deelnemers uit om een paar haalbare werkdoelen te stellen en daar een tijd aan te koppelen. Ook het pauzeplan werd als doel geformuleerd met een tijd eraan gekoppeld. Ze noteerden ook een paar gewoonten die ze even niet wilden uitvoeren. Bijvoorbeeld de mail of telefoon checken noteerden zij onder het kopje ´niet voor nu´. Met een klokje bewaakten ze de tijd. Mocht er tijdens de werksessie nog een belangrijke gedachte langskomen, dan noteerden zij dit onder het kopje ´leuk voor later´. Allemaal om de concentratie te bevorderen.

De deelnemers werkten op hun eigen moment, op de zelfgekozen plek, aan hun doelen en pauzeplannen. Het Rosarium nodigde natuurlijk uit voor een wandeling terwijl ik op de spullen lette. De werkhouding was voor iedereen goed te doen. De kussens bleken niet echt nodig, want het gras onder de yogamat haalt de hardheid van de grond al weg. Ook de wreven raakten niet belast, maar ik vermoed dat dit deels komt door de flexibiliteit van de deelnemers. Alle deelnemers waren enthousiast over de werkhouding en hadden het idee daar nog langer in te kunnen werken dan ze nu deden. Het was wat hen betreft zeker voor herhaling vatbaar, dus ik werk al aan een volgend plan. En aan een volgende locatie, want:

Rond 15.30 uur kwamen de boswachters ons mededelen dat wat wij daar deden valt onder recreëren, omdat het op een soort kleedje gebeurt. Wanneer wij met een laptoptafel op een bestaande bank zitten is het een ander verhaal. Ondanks de vergunningaanvraag en afstemming met de tuinman moesten wij daarom verhuizen. De sympathieke boswachter hielp ons begrijpen dat hij 1 lijn moet trekken met alle picknickkleedjes die inmiddels in het Rosarium waren neergestreken.

Aangezien wij al vanaf de ochtend bezig waren, was de dag voor mij en de eerste deelnemers al volledig geslaagd. De vierde deelnemer kwam om 15 uur aan, dus die begon net aan haar werksessie toen de boswachter ons vroeg om te verhuizen naar het Westbroekpark. Zij en deelnemer 3 verhuisden de werksets daarom naar een nieuwe werkplek. De één in de schaduw en de ander in de zon. Hier hebben zij tot 17.30 doorgewerkt aan hun doelen, terwijl ik na het inpakken genoot van het terras in de prachttuin van Greens. Deze laatste deelnemers waren achteraf vooral blij met het buiten zijn tijdens deze werkdag. Sinds Corona gaan er werkdagen voorbij waarop zij soms helemaal niet buiten komen, en dit voelt niet goed.

Wil jij ook een keer deelnemen aan het Buitenkantoor of een werkset op een zelfgekozen moment testen? Neem dan contact op. Dan informeer ik jou over de toekomstige ontwikkelingen. Bij veel animo worden de hand-vermaakte-tafels professioneler gemaakt in een samenwerking met een sociale werkplaats in Den Haag.

Outdoor Office Day 2020

2 gedachten over “Outdoor Office Day 2020

  • juni 25, 2020 om 11:10 am
    Permalink

    Bedankt voor deze fijne ervaring! Voor een zzp-er die veel thuis werkt is dit echt een uitkomst.. Samen, buiten, in de natuur. En toch met focus! Ik was verbaasd hoe bevorderlijk het buiten werken is voor de concentratie, terwijl ik toch met een uiterst ontspannen gevoel mijn laptop dichtklapte aan het einde van de dag. Lekker op het gras zitten met gefluit van vogels om je heen is nu eenmaal een andere setting dan een warm thuiskantoor met dit zomerweer. Het werkset zit ook verrassend comfortabel. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, ik kijk uit naar het volgende buitenkantoor!

    Beantwoorden
  • Pingback:Het Buitenkantoor 2021 - Work on Balance

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *