Waarom de natuur werkt
De natuur heeft een helende werking. We gaan niet voor niets graag met vakantie de natuur in. Vroeger was de mens de hele dag in de natuur. We leefden letterlijk in de natuur en van de natuur. Niet zo lang geleden waren we ook nog de hele dag buiten, aan het werk op het land. Sinds de industrialisering is dit in hoog tempo veranderd. 68% van de wereldbevolking woont in een stedelijke omgeving. In een werkweek betekent dit dat we tussen onze binnen omgeving thuis naar een binnen omgeving op werk bewegen. Of we bewegen (mede door Corona) tussen thuis en thuis. De boodschappen doen we doorgaans overdekt en ook onderwijs wordt binnen aangeboden. Ideaal in de winter en herfst, maar onze vaste patronen houden ons ook in de lente en zomer veelal binnen.
Voor ontspanning en vermaak trekken we in onze vrije tijd er op uit. In het weekend en na werk leven we meer buiten. Even inhalen wat we doordeweeks te kort komen. De natuur werkt niet zonder reden. Het zien van natuur verlaagt ons (altijd in meer of mindere mate aanwezige) stresshormoon cortisol. Zelfs een natuurfoto blijkt een verlagend effect te hebben. Een wandeling in een natuurlijke omgeving verlaagt het cortisol met 16%. Daarbij brengt de natuur onze geest tot rust, waardoor er ruimte ontstaat voor creativiteit. Buiten zijn vergroot de creativiteit aantoonbaar, tot wel 50 %. Dit is met hersenscans gemeten. Ook voor creativiteit geldt dat je het kunt stimuleren met natuurlijke beelden of de aanwezigheid van natuurlijke elementen op je werkplek. Volledig omringd zijn door de natuur heeft natuurlijk een sterker effect. Verder heeft ook een wandeling een aanvullende positieve werking. Niet alleen op je humeur en lichaam, maar ook op je ideeën en oplossend denkvermogen. Dit artikel van National Geographic zet een aantal onderzoeken op een rij.
Reden genoeg om de natuur en een wandeling met je werk te verenigen. Voor de thuiswerkers is dit tegenwoordig beter haalbaar dan werkend vanuit kantoor. Op kantoor is er vaak een fysieke drempel om naar buiten te gaan. De nabije omgeving is niet altijd zo uitnodigend en de weg naar de uitgang kost in grote kantoren al snel tussen de 5 en 10 minuten. Daarom is het broodje-toetsenbord een bekend begrip op de werkvloer. Ook al weten we dat naar buiten gaan goed voor ons is, een groot deel van de kantoorwerkers ervaart daar weinig tijd voor. Ook wanneer het wordt aangemoedigd door de werkgever en er natuurlijke looproutes in een nabije omgeving zijn uitgestippeld. Een nieuwe gewoonte ontstaat niet gemakkelijk vanaf papier of op basis van andermans advies. Een nieuwe gewoonte groeit met enthousiasme vanuit een positieve ervaring.
Om die ervaring te bieden organiseer ik het Buitenkantoor. Op aanvraag op een dag naar keuze en op Outoor Office Day (27 mei) in het Westbroekpark (Scheveningen). Je werkt daar op een zelfgekozen tijd tussen 10 en 17 uur aan een klus die jouw volledige aandacht vraagt. Of je komt met een collega en gaat samen aan de slag. Hierbij word je aangemoedigd om je telefoon en werkmail een paar uur te verwaarlozen. Zodat de geconcentreerde werkhouding afgewisseld kan worden met een doelgerichte wandeling of wat lummeltijd. Want ook lummeltijd mag onderdeel zijn van je werk, vooral als je klus veel denkvermogen en creativiteit vraagt.
Zo zijn op het hoofdkantoor van een bekende zoekmachine speciale lummelfaciliteiten ingericht, omdat de creatieve geesten na wat lummeltijd merkbaar creatiever en productiever zijn. Ook de natuur heeft een bijzondere en centrale plek gekregen in en om dit hoofdkantoor. Hiermee worden medewerkers aangemoedigd om werktijd in de natuur door te brengen. Bijvoorbeeld met een wandelend overleg. Ook in Nederland wordt lummeltijd een steeds meer bekend en geaccepteerd begrip.
Wil jij ook graag buiten werken en is Scheveningen niet te ver? Breng dan de klus mee die van to-do-lijstje naar to-do-lijstje verhuist en vind in het Buitenkantoor jouw concentratie en creativiteit. Aanmelden kan via bovenstaande link en per mail aan info@workonbalance.nl.