<< Terug

Wandelworkshop Digitale Balans

Deze wandelworkshop is geschikt voor iedereen die thuis werkt en behoefte heeft aan minder beeldscherm, beter contact en meer beweging op een werkdag. Wat gaan we dit jaar toevoegen aan onze werkdag en wat laten we los?

De wandelworkshop staat stil bij:

  1. De meest voorkomende en belemmerende digitale gewoonten
  2. De theorie achter digitale gewoonten
  3. Jouw huidige digitale gewoonten
  4. Je behoefte aan verandering
  5. Je intenties voor een kleine verandering
De werkwijze

De wandelworkshop begint bij aanvang wandelend, waarbij alle deelnemers in audiomodus een zelfgekozen route bewandelen. Zorg dat de route weinig verkeer heeft en vermijd drukke kruispunten. Een wandeling door of rondom woonwijken is erg geschikt. Je route is ongeveer 2 kilometer heen en dan weer terug of een rondje van 4 kilometer.

De walkshop wordt gefaciliteerd via Teams. De theorie ontvang je in audiovorm (zonder beeld) en kun je wandelend beluisteren in de ‘podcast-modus’. In duo’s gaan we met onze eigen gewoonten aan de slag, ook in de audiomodus. Op een aangegeven moment doen we allemaal even onze camera’s aan, om te laten zien wie we zijn en waar we wandelen. Je kunt je toestel de rest van de tijd dus in je zak bewaren omdat er verder niets visueels wordt gedeeld.

De uitkomsten

Aan het einde van deze walkshop heb je:

  • Ervaring opgedaan met een wandelwerkvorm voor werkoverleggen
  • Kennis van het ontstaan van digitale gewoonten
  • Een kijk op jouw eigen digitale gewoonten
  • Een concrete (kleine) gedragsverandering bedacht en gedeeld met een collega
  • Een vervolgafspraak met die ene collega (de stok achter de deur)
Waarom deze workshop?

Op kantoor hebben we ons wandelingetje, een praatje, collegiaal en ontspannen contact. Maar thuis missen we al die ontspannende activiteiten en spannen we ons gemiddeld veel meer in. Waar 8 uur op kantoor gelijk staat aan 6 uur productiviteit zijn thuiswerkers geneigd om meer dan 8 uur productief te (willen) zijn. Ook bereikbaarheid in privétijd en snel reageren op inkomende communicatie is gebruikelijker sinds we thuiswerken.

Maar te veel inspanning in combinatie met te weinig ontspanning is schadelijk voor onze gezondheid, onze werkkwaliteit en de kwaliteit van onze relaties. Zowel de werknemer als de werkgever ondervindt hier de nadelen van.

Onze digitale middelen kosten ook inspanning en het zit in de menselijke nieuwsgierige aard om pauzemomentjes en privétijd in te vullen met wat ons te binnen schiet. Met bewustzijn van onze digitale gedrag ontdekken we wat we zoal doen, hoe vaak, hoe lang, waarom en hoe we dat anders willen aanpakken.

Omdat gedragsverandering makkelijker gezegd is dan gedaan staat de workshop ook stil bij hoe je jezelf kunt ‘her-programmeren’, beginnend met een kleine gewoonte en een collegiale afspraak.

Wandelworkshop Digitale Balans